Nuffnang Ads

Jumaat, 14 Ogos 2015

Nilai Ringgit Hari Ini

Apa dah jadi RM kita hari ini? Makin menjunam. Rakyat dah sakit tersepit dengan GST, nilai ringgit jatuh pula. Apa peranan kerajaan kita menyelamatkan ekonomi negara dan rakyat?




Sumber: xe converter

Sabtu, 18 Julai 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Khamis, 18 Jun 2015

Printer Canon All In One MP 245


Sengaja saya mencirikan beberapa jenis printer yang mampu dan saya rasakan bersesuaian penggunaannya dengan keperluan saya. Sambil intai-intai printer baru...

Canon Printer MP 245

Details 

Print:
2pl (min) ink droplets and 4800 x 1200 dpi (max) resolution
Print speed: 19ppm mono / 15ppm colour
4" x 6” (4R) borderless photo in approx. 45 sec
Capable of printing borderless photos up to A4 size
ChromaLife 100+ technology – photos can last up to 300 years
Hybrid system – pigment black ink ensures sharp black text and lines even when printed over an image

Scan:
1200 x 2400 dpi CIS
Scanning Bit Depth at 48 bit (input)/ 24 bit (output)
Auto Scan allows automation of your scanning and saving procedures to three short steps


Copy:
Copy speed: 19cpm mono / 15cpm colour
Reproduces identical second generation photos & document with Dual Colour Gamut Processing Technology


Convenient:
Self-opening paper output tray
Quick Start
Auto Photo Fix via Easy-PhotoPrint EX and MP Navigator EX
4-in-1 and 2-in-1 printing and copying reduce paper wastage


Connectivity:
PictBridge
USB 2.0 Hi-Speed
Environmental Friendly
Conforms to EU RoHS
Supports International Energy Star Program

Price: RM 337.08



                                      


Jumaat, 29 Mei 2015

Plug motosikal anda ?

Spark Plug atau palam pencucuh dalam Bahasa Malaysia adalah pencucuh yang bertanggungjawab mencetuskan letupan dalam kebuk pembakaran anda. Jadi ianya terletak di antara luar enjin dan di dalam kebuk pembakaran. Jadi cuma Spark plug sahaja tahu apa yang berlaku dalam kebuk pembakaran anda!

Apa saja yang terjadi adalah jawapan atau penerangan kepada kondisi enjin dan kebuk pembakaran anda.

Spark plug boleh ditukar kalau dah mula missfire kalau motor meletop-letop, hidup mati. Plug yang ok slalu leh tahan 20,000km... dah check warna plug? dari situ kita leh tahu setting carb dah ok ke tidak. Check spark plug dia..... hitam legam atau bersih? kalu hitam teruk, maksudnya pembakaran tidak sempurna..lagi satu tolong periksa coil api atau coil magnet kadang start macam payah nak hidup.Kalau tak kuat api memang ler payah nak hidup motor tu sebabnya api tak kluar kat plug. 

Rujukan:


Rujuk di sini untuk mengetahui keadaan plug motosikal anda setara mana...





Jumaat, 22 Mei 2015

HP Deskjet Ink Advantage 2545 All-in-One Printer

Photo and Document All-in-One Printers

HP Deskjet Ink Advantage 2545 All-in-One Printer   (A9U23A)


Kenapa wireless printer?

Boleh print dari apa sahaja gadget yang boleh connect kat wireless network anda. Bayangkan, kalau dapat something dalam email, review dalam phone dan boleh print terus tanpa perlu on pc/laptop dan sambungkan wayar printer.
Kalau dulu, nak print mesti ada pc/laptop letak sebelah printer, kemudian kena instal driver printer tu baru boleh print. Nampak tak betapa susahnya walau nak print sehelai sekalipun?
Boleh print di mana sahaja dari dalam atau luar rumah kalau connected pada wireless network sendiri. Saya bekerja menggunakan MacBook, kejap duduk atas lantai, kejap atas katil, kejap kat dalam bilik. Kurang wayar yang berserabut dalam rumah.
Kenapa HP?

Kalau anda tak tau, HP ni jenama yang dikenali ramai dari segi penjimatannya. Lebih low cost berbanding jenama terkenal lain.
Cartridge printer HP dibuat di Malaysia, tapi untuk beberapa jenama printer lain, cartridgenya diimport dari negara pengeluar (kebiasaannya Jepun). Jadi kos cartridge printer HP lebih murah.
Dan kalau anda sedar, ada printer takkan jalan kalau salah satu cartridgenya dah habis dakwat. Kena gantikan dulu baru boleh jalan walaupun kita tak nak guna warna yang dah habis tadi. Taktik jahat dan menyusahkan ni adalah supaya pengguna sentiasa membeli cartridge baru walaupun tak perlu. Untuk printer HP, tak perlu. Kalau cartridge lain habis, still boleh jalan.
hp printer cartridge

Saya beli HP Deskjet 2545, harga RM279 kat Harvey Norman. Kalau tengok kat kedai buku Popular, mungkin lebih murah. Kalau nak beli cartridge, boleh beli kat Popular sebab member boleh dapat +5% diskaun untuk cartridge.



Copy & Paste from: 

Selasa, 28 April 2015

Asus X454LD-VX245B X-Series

14" Laptop/ Notebook (i3-4030U, 2GB, 500GB, NV GT820M, W8.1B)


RM1,409

Specifications

Model : Asus X454LD-VX245B X-Series Laptop/ Notebook

Operating system: Windows 8.1 Bing

Processor: Intel® Core™ i3-4030U Processor
- 1.9GHz, 3M Cache

Memory: 2GB DDR3

Storage: 500GB SATA HDD 

Graphics :  NVIDIA® GeForce® GT 820M 1GB

Optical drive:  Super-Multi DVD 
Display 14.0" Auto HD (1366x768)

Networking Integrated: 802.11 b/g/n10/100 Base T
BT 4.0 support (on WLAN+ BT 4.0 combo card)

Card Reader: card reader ( SD SDHC )

Audio: SonicFocus
Ports 1 x COMBO audio jack
1 x VGA port/Mini D-sub 15-pin for external monitor
1 x USB 3.0 port(s)
1 x USB 2.0 port(s)
1 x RJ45 LAN Jack for LAN insert
1 x HDMI
1 x Display Port

Camera:  VGA Web Camera

Battery: 4 Cells 2950

Color:  X454LD-VX245B (Black)
           X454LD-VX246B (White)

Dimensions: 34.8 x 24.2 x 2.53 cm (WxDxH)  

Weight : 2.0 kg (with 2 cell battery)

 Sumber: techhypermart

Rabu, 15 April 2015

Perkembangan Microsoft Office

Perkembangan Microsoft Office :

1.   Microsoft Office 3.0. Ternyata yang pertama dirilis adalah versi 3.0. Pada versi ini hanya tersedia untuk OS Windows.

2.   Microsoft Office 4.0. Dirilis pada tahun 1994. Berisi Word 6.0, Excel 5.0, PowerPoint 4.0, Mail and Access.

3.   Microsoft Office 4.3. Seri ini merupakan seri dengan 16-bit yang terakhir dan juga versi terakhir yang mendukung Windows 3.x, Windows NT 3.1 dan Windows NT 3.5

4.   Microsoft Office 95.Atau juga dikenal dengan versi 7.0. Versi ini menggunakan 32-bit agar cocok dengan Windows 95. Office 95 tersedia dalam dua versi, Office 95 Standard dan Office 95 Professional. Yang versi standar terdiri dari Word 7.0, Excel 7.0, PowerPoint 7.0 dan Schedule+7.0. Versi professional terdiri dari semua yang ada di standar ditambah dengan Access 7.0.

5.   Microsoft Office 97. (Office 8.0), Versi ini dirilis dengan banyak fitur dan pengembangan dibandingkan versi sebelumnya. Pengenalan terhadap command bar, sesuatu hal yang baru dimana menu dan toolbar dibuat lebih mirip dengan visual design-nya. Office 97 juga memiliki fitur Natural Language System dan Sophisticated Grammar Checking. Ini versi yang pertama kalinya menggunakan Office Assistant.

6.   Microsoft Office 2000. (Office 9.0) Pada versi ini bayak opsi - opsi disembunyikan. Tentunya opsi tersebut juga penting, tetapi kecil penggunaannya oleh orang awam. Jika ingin digunakan opsi ini dapat dimunculkan. Salah satunya adalah Macro. Mengapa disembunyikan? Karena bisa menyebarkan virus macro. Office 2000 adalah versi terakhir yang bisa dijalankan di Windows 95. Pada versi ini juga tidak ada Product Activation. Product activation mulai ada di versi selanjutnya.

7.   Microsoft Office XP. Bisa disebut sebagai versi 10.0 atau office 2002, merupakan upgrade besar - besaran dengan banyak perkembangan dan perubahan. Office XP mengenalkan fitur Safe Mode. Memungkinkan aplikasi contohnya Outlook untuk bisa booting ketika terjadi kesalahan. Safe mode memungkinkan Office untuk mendeteksi, membetulkan atau mem-bypass sumber dari permasalahan system, seperti registry yang corrupt. Lalu adanya fitur Smart Tag yang memungkinkan mengingatkan user bila ada pengetikan yang salah ejaan. Tetapi pada Office ini Smart Tag hanya bisa dijalankan di Word dan Excel. Office XP juga terintegrasi dengan perintah suara dan pendiktean kata, sebaik mungkin seperti penulisan tangan. Di versi ini ada product activation. Office XP mendukung Windows 98, ME, NT 4.0. Office XP juga dikenal sebagai yang pertama untuk versi Office yang bisa berjalan baik di OS Vista.

8.   Microsoft Office 2003. (Office 11.0). Sesuai namanya, versi ini dirilis pada tahun 2003. Dengan fitur logo baru. Dua aplikasi baru juga ada yaitu, Microsoft InfoPath dan OneNote. Ini versi yang pertama kalinya menggunakan gaya Windows XP beserta Icon-nya. Outlook 2003 memberikan fungsi yang telah berkembang seperti Kerberos authentication, RPC over HTTP, dan Cached Exchange Mode. Pada versi ini juga ada penyaring junk mail yang telah dikembangkan. Office 2003 merupakan versi terakhir yang mendukung Windows 2000. Versi ini juga merupakan versi yang paling banyak dipakai.

9.   Microsoft Office 2007. (Office 12.0). Versi ini dirilis tahun 2007. Memiliki fitur baru. Juga adanya Groove, sebuah aplikasi kolaborasi. Office 2007 memiliki design tampilan baru yang bernama Fluen User Interface. Lalu adanya Ribbon UI sebagai pengganti menu dan toolbar. Untuk penginstallannya membutuhkan minimal Windows XP SP 2. Pada tahun 2009 Office ini sudah banyak dipakai sekarang dan mulai menggeser kedudukan Office 2003.

10. Microsoft Office 2010. (Office 14.0). merupakan versi Microsoft office terbaru dan sesuai namanya dirilis pada tahun 2010.


Ruj, : wikipedia

Isnin, 16 Mac 2015

Dakwah di mana2 !!

Terbaiklah brader ni! Jika seorang yang dah insaf  tengok tazkirah ni, kira dah besar pahala dia.

KEUTAMAAN MENGAJAK KEPADA KEBAIKAN
“Siapa yang mengajak kepada kebaikan maka baginya pahala seperti pahala orang yang mengikutinya tanpa mengurangi pahala mereka sedikitpun, dan siapa yang mengajak kepada kesesatan maka baginya dosa seperti dosa yang mengikutinya tanpa mengurangi dosa mereka sedikitpun.” (HR. Muslim no. 2674)


Jumaat, 13 Februari 2015

Kenali Microsoft Office

Microsoft Office merupakan jenama untuk paket aplikasi kepejabatan buatan Microsoft dan dirancang untuk dijalankan di bawah sistem operasi Windows. Beberapa aplikasi di dalam Microsoft Office yang terkenal adalah :

* Microsoft Word
* Microsoft Excel
* Microsoft Outlook
* Microsoft PowerPoint

Program-program lain dalam versi Windows:

Microsoft Access
Microsoft FrontPage
Microsoft InfoPath
Microsoft MapPoint
Microsoft Visio
Microsoft Office Picture Manager
Microsoft Project
Microsoft Publisher
Microsoft Office OneNote
Microsoft Office Communicator
Microsoft Office InterConnect

Program lain dalam versi Mac:

Virtual PC

Layanan web yang berhubungan dengan Microsoft Office:

Microsoft Update
Microsoft Office Live
Microsoft Office Online
Microsoft Office Update

Program-program lain yang tidak lagi disertakan:

Microsoft Binder
Microsoft Schedule Plus
Microsoft Mail
Microsoft Outlook Express
Microsoft Vizact 2000
Microsoft PhotoDraw
Microsoft Photo Editor
Microsoft Office Project

Sabtu, 7 Februari 2015

Tukar Minyak Hitam Motosikal

Bagaimana cara nak tukar minyak hitam?

Kali ini saya nak bawakan untuk anda satu ilmu yang perlu kita tahu jika kita pengguna motosikal. Jangan harap hanya pada pomen/mekanik semata untuk mengendali kerosakan kenderaan kita. Sebagai pengguna kenderaan, kita juga perlu tahu serba sedikit berkenaan masalah-masalah kenderaan ini. Sekurang-kurangnya kita boleh jangka apa yang rosak jika selama pemanduan kita ada yang rasa tidak kena atau kurang selesa pada pergerakan kenderaan. Selain itu, kita juga tidak mudah ditipu oleh pomen/mekanik yang tidak bermoral dan lebih mementingkan keuntungan daripada perkhidmatan yang diberi.

Di sini satu artikel yang menarik untuk kita kongsi berkenaan cara untuk menukar minyak hitam bagi kenderaan motosikal. Blogger ni siap letak gambar lagi. Klik link di bawah ni....

thefuturians.blogspot.com


Ahad, 11 Januari 2015

Musibah banjir

Beberapa keping lagi gambar2 yang berkaitan dengan musibah banjir di Manek Uai dan Kuala Krai.









Rabu, 7 Januari 2015

Banjir di Manik Urai dan Tanah Merah

Alhamdulillah. 05.01.2015, Isnin. Saya dapat bersama-sama beberapa orang teman turun melihat sendiri musibah banjir yang menimpa sebahagian besar rakyat Kelantan. Kami turun di Tanah Merah membantu membersih dan menghulurkan sumbangan bersama dengan pemuda Parti Islam Se-Malaysia negeri Terengganu. Kami dapat melihat suasana dan mendengar sendiri pengalaman mereka. Petang hari kedua kami pulang dan meninjau pula suasana di Kuala Krai dan Manik Urai. MasyaAllah ( Apa yang berlaku dengan kehendak Allah ), sungguh tersentuh hati dan menggerunkan melihat apa yang berlaku. Semoga mereka dan kita bertambah taqwa kepada Allah S.W.T.

Tanah Merah1
Tanah Merah2
Tanah Merah3
Jambatan di Manek Urai

Jambatan di Manek Urai2

Manek Urai3

Manek Urai4

Manek Urai5

Manek Urai6

Manek Urai7

Manek Urai8. Ni bukan pokok yang mati tapi bersalut lumpur.

Manek Urai9