Nuffnang Ads

Jumaat, 14 Ogos 2015

Nilai Ringgit Hari Ini

Apa dah jadi RM kita hari ini? Makin menjunam. Rakyat dah sakit tersepit dengan GST, nilai ringgit jatuh pula. Apa peranan kerajaan kita menyelamatkan ekonomi negara dan rakyat?




Sumber: xe converter

Sabtu, 18 Julai 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI


Khamis, 18 Jun 2015

Printer Canon All In One MP 245


Sengaja saya mencirikan beberapa jenis printer yang mampu dan saya rasakan bersesuaian penggunaannya dengan keperluan saya. Sambil intai-intai printer baru...

Canon Printer MP 245

Details 

Print:
2pl (min) ink droplets and 4800 x 1200 dpi (max) resolution
Print speed: 19ppm mono / 15ppm colour
4" x 6” (4R) borderless photo in approx. 45 sec
Capable of printing borderless photos up to A4 size
ChromaLife 100+ technology – photos can last up to 300 years
Hybrid system – pigment black ink ensures sharp black text and lines even when printed over an image

Scan:
1200 x 2400 dpi CIS
Scanning Bit Depth at 48 bit (input)/ 24 bit (output)
Auto Scan allows automation of your scanning and saving procedures to three short steps


Copy:
Copy speed: 19cpm mono / 15cpm colour
Reproduces identical second generation photos & document with Dual Colour Gamut Processing Technology


Convenient:
Self-opening paper output tray
Quick Start
Auto Photo Fix via Easy-PhotoPrint EX and MP Navigator EX
4-in-1 and 2-in-1 printing and copying reduce paper wastage


Connectivity:
PictBridge
USB 2.0 Hi-Speed
Environmental Friendly
Conforms to EU RoHS
Supports International Energy Star Program

Price: RM 337.08



                                      


Jumaat, 29 Mei 2015

Plug motosikal anda ?

Spark Plug atau palam pencucuh dalam Bahasa Malaysia adalah pencucuh yang bertanggungjawab mencetuskan letupan dalam kebuk pembakaran anda. Jadi ianya terletak di antara luar enjin dan di dalam kebuk pembakaran. Jadi cuma Spark plug sahaja tahu apa yang berlaku dalam kebuk pembakaran anda!

Apa saja yang terjadi adalah jawapan atau penerangan kepada kondisi enjin dan kebuk pembakaran anda.

Spark plug boleh ditukar kalau dah mula missfire kalau motor meletop-letop, hidup mati. Plug yang ok slalu leh tahan 20,000km... dah check warna plug? dari situ kita leh tahu setting carb dah ok ke tidak. Check spark plug dia..... hitam legam atau bersih? kalu hitam teruk, maksudnya pembakaran tidak sempurna..lagi satu tolong periksa coil api atau coil magnet kadang start macam payah nak hidup.Kalau tak kuat api memang ler payah nak hidup motor tu sebabnya api tak kluar kat plug. 

Rujukan:


Rujuk di sini untuk mengetahui keadaan plug motosikal anda setara mana...





Jumaat, 22 Mei 2015

HP Deskjet Ink Advantage 2545 All-in-One Printer

Photo and Document All-in-One Printers

HP Deskjet Ink Advantage 2545 All-in-One Printer   (A9U23A)


Kenapa wireless printer?

Boleh print dari apa sahaja gadget yang boleh connect kat wireless network anda. Bayangkan, kalau dapat something dalam email, review dalam phone dan boleh print terus tanpa perlu on pc/laptop dan sambungkan wayar printer.
Kalau dulu, nak print mesti ada pc/laptop letak sebelah printer, kemudian kena instal driver printer tu baru boleh print. Nampak tak betapa susahnya walau nak print sehelai sekalipun?
Boleh print di mana sahaja dari dalam atau luar rumah kalau connected pada wireless network sendiri. Saya bekerja menggunakan MacBook, kejap duduk atas lantai, kejap atas katil, kejap kat dalam bilik. Kurang wayar yang berserabut dalam rumah.
Kenapa HP?

Kalau anda tak tau, HP ni jenama yang dikenali ramai dari segi penjimatannya. Lebih low cost berbanding jenama terkenal lain.
Cartridge printer HP dibuat di Malaysia, tapi untuk beberapa jenama printer lain, cartridgenya diimport dari negara pengeluar (kebiasaannya Jepun). Jadi kos cartridge printer HP lebih murah.
Dan kalau anda sedar, ada printer takkan jalan kalau salah satu cartridgenya dah habis dakwat. Kena gantikan dulu baru boleh jalan walaupun kita tak nak guna warna yang dah habis tadi. Taktik jahat dan menyusahkan ni adalah supaya pengguna sentiasa membeli cartridge baru walaupun tak perlu. Untuk printer HP, tak perlu. Kalau cartridge lain habis, still boleh jalan.
hp printer cartridge

Saya beli HP Deskjet 2545, harga RM279 kat Harvey Norman. Kalau tengok kat kedai buku Popular, mungkin lebih murah. Kalau nak beli cartridge, boleh beli kat Popular sebab member boleh dapat +5% diskaun untuk cartridge.



Copy & Paste from: